Blog van onze aanjager Gerjo – #01 Wereldarmoededag

17 oktober 2019 - Algemeen

Op werelddag van verzet tegen armoede sluit ik mijn ogen en luister naar het liedje ‘woede van de armoede’ van Frank Boeijen. Het zorgt voor een mix van gevoelens: boosheid, verdriet, teleurstelling, schaamte en blijheid, dankbaarheid, kracht, energie. Er is nog veel te veel armoede in Nederland en de verhalen die ik hoor van mensen die dit hebben meegemaakt bezorgen me iedere keer kippenvel en een gevoel van onbehagen.

Dat is de reden dat ik me inzet met Financieel Fit Rijk van Nijmegen om armoede te helpen verminderen in de regio. En het is prachtig hoe veel mensen dit ook doen en daar wil ik vandaag bij stil staan. Ik heb de afgelopen periode veel mensen mogen ontmoeten die zich inzetten tegen armoede in de regio en het is zo mooi om de energie, kracht, passie, bevlogenheid te voelen van deze kanjers van mensen. Die zich met hart en ziel inzetten voor de medemens die het nodig heeft, de mens die dag in dag uit leeft in armoede.

Ik denk dan aan Quiet Community Nijmegen, een groep mensen die werken aan t verzachten van armoede. Die het mogelijk maken dat mensen zich een uitje kunnen permitteren, even lekker uit te gaan eten, naar de kapper te kunnen of een massage te krijgen. Een moment te voelen dat je leeft in plaats van overleeft.

Aan de voedselbanken in de regio Voedselbank Druten, Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe, Voedselbank Wijchen & Beuningen, Voedselbank Groesbeek die ervoor zorgen dat mensen kunnen eten, een van de basisbehoeften van een mens. Die hard werken om steeds meer vers voedsel in de pakketten te krijgen. Aan de boeren en winkeliers die het voedsel schenken.

Vincentius Vereniging Nijmegen die een thuis zijn voor veel mensen, gewoon om een bakkie te drinken en een praatje te maken. Die zorgen dat mensen meer bewegen door sport aan te bieden of een wandeling. Die met kinderen samen koken en een ontbijt willen verzorgen zodat ze niet met een lege maag naar school hoeven.

Aan Stichting Kledingbank Nijmegen e.o. die zorgen dat mensen zich beter kunnen kleden die zich dit niet kunnen veroorloven. En die dit door particuliere giften kunnen doen.

Aan Plu024 die mensen met een uitkering helpen om de eerste stap te zetten naar ondernemerschap. Om talenten van deze mensen tot wasdom te laten komen en toe te werken naar een betaalde baan.

Stichting Leergeld Nijmegen die het mogelijk maakt dat mensen in armoede spullen kunnen aanschaffen voor school van hun kinderen, zoals een laptop en schoolspullen of een fiets.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een hele lange lijst met allemaal initiatieven die bijdragen aan het verzachten en verminderen van armoede. Die ervoor zorgen dat meer mensen kunnen leven in plaats van overleven.

Ik eindig mijn verhaal met het bedanken van dé helden van Financieel Fit RvN; de schuldenoverwinnaars die zich bevlogen inzetten om ervoor te zorgen dat mensen niet overkomt wat zij hebben moeten doormaken. Die hun verhaal durven te vertellen om mensen in armoede te stimuleren om hulp te zoeken. Die meedenken om hulp voor mensen in armoede te verbeteren. Diepe buiging voor jullie Arnold, Jessica, Lotte en Mirjam!

Dit is een verhaal dat onderdeel is van ‘Samen lawaai maken tegen armoede’: http://bit.ly/lawaaitegenarmoede.


Gerjo Schepers
Aanjager Financieel Fit Rijk van Nijmegen
gerjo.schepers@financieelfit-rijkvannijmegen.nl