Blog van onze aanjager Gerjo – #05 Mooie afsluiting van het lawaai maken tegen armoede

1 november 2019 - Algemeen

Drie weken ‘lawaai maken tegen armoede’ kende donderdag de laatste dag. We gaan echter door, maar de precieze vorm werken we de komende periode uit.

Voor mij persoonlijk eindigde de drie weken met een dag meelopen met Nijmegenaar van het jaar Linda van Aken. Wat doet een voorzitter van de Vincentius Vereniging? Dat wilde ik wel eens ervaren.
De dag begon met een bezoek van de kinderraad aan Vincentius op de Horstacker. Zestig kinderen hebben zich al enige tijd gebogen over het onderwerp armoede en maken adviezen voor de gemeenteraad. Om dit goed uit te kunnen werken, gaan ze in gesprek met Linda. Hoe mooi was het om de kinderen vragen te horen stellen aan Linda als “Wat doen jullie voor mensen in armoede?”, “Waar komt de naam Vincentius vandaan?”, “Waarom ben jij dit werk gaan doen?”.
Daarna is het tijd voor gesprekken in de huiskamer met vrijwilligers en gasten. Het valt me direct op dat er een hele fijne sfeer is onderling. Dat hier mensen met een gouden hart aan het werk zijn ondanks dat ze het zelf ook niet altijd makkelijk hebben. Even de neus laten zien bij de groep mensen die de kwiekroute hebben gelopen en dan altijd na afloop soep eten bij Vincentius. Leuk om oud-collega Isabel en nieuwe bekende Anette te zien en spreken.

Samen zelf een lekker soepje eten van kok Piet en dan op naar de andere locatie. Pand openen, winkel klaar maken, alvast de koffie aan voor de vrijwilligers. De weggeefwinkel is een week open en die loopt heel goed. Mooi opgezet en zo fijn dat mensen hier artikelen kunnen halen die ze goed kunnen gebruiken. Het winkeltje is net als op de Horstacker; alles kost € 0,50. Mooi om bijvoorbeeld te zien dat een man alle pannen koopt die er zijn en dat hij die wil opsturen naar zijn familie in Congo.
Vervolgens een mooi gesprek met Stichting MEE Bruggenbouwen. Drie studenten willen stage komen lopen bij Vincentius en dit is een kennismaking. Er is een goede klik, dus dat gaat helemaal goedkomen met de projecten kinderrestaurant en ontbijt voor kinderen.
Dan terug naar de Horstacker en klaarmaken voor de avond. Het diner als afsluiting van het lawaai maken. Gezellig de tafel dekken en genieten dat de koks al lekker gerechten aan het maken zijn. Daarna is het tijd voor het ontvangst van de gasten en het diner. Heel mooi dat we aan tafel zitten met een deel van de lawaaimakers, mensen waar we lawaai voor maken én de twee koks. Heel gezellig en goede gesprekken. Ik ben dankbaar!

Het moment is gekomen om de cheque uit te reiken aan Vincentius. Het aantal likes op berichten van Financieel Fit en het aantal nieuwe volgers zorgen voor een bijdrage van € 100,-. Hier kunnen weer veel mensen mee worden blij gemaakt door hun armoede te verzachten.
Samen opruimen en nog even nakletsen en dan zit de dag erop. Vol bewondering bedank ik Linda voor de ervaring en we spreken af dat we dit zeker nog eens overdoen.

En onze gemeenschappelijkheid, nieuwe ideeën bedenken om lawaai te maken, steekt alweer de kop op. We blijven samen werken aan een financieel fittere regio. Wordt vervolgd..!