Strijd ook mee tegen armoede door te reageren op deze hulpvragen!

Vanuit Financieel Fit Rijk van Nijmegen willen we graag organisaties helpen die zich inzetten om armoede in het Rijk van Nijmegen te bestrijden. Hieronder een overzicht van de hulpvragen die wij ontvingen. Iedere organisatie omschrijft de hulpvraag en geeft daarbij aan waar meer informatie te vinden is. Vragen? Stuur dan een e-mail naar meedoen@financieelfit-rijkvannijmegen.nl.

Vincentius Vereniging Nijmegen
Vincentius Vereniging Nijmegen heeft als vier hoofddoelen; armoede verzachten, eenzaamheid verzachten, sport en bewegen en gezondheid. De Vincentius Vereniging Nijmegen zoekt koks voor koken met kinderen, vrijwilligers die vroege vogels zijn voor het project schoolontbijt en vrijwilligers die op allerlei gebieden willen helpen vanuit hun hart. En natuurlijk zijn sponsoren, die één of meer projecten willen omarmen voor meerdere jaren, ook van harte welkom!
Kijk voor meer informatie op de website van Vincentius Vereniging Nijmegen.

Stichting Het Tweede Huis
Ben je op zoek naar een inspirerende en uitdagende vrijwilligersfunctie? Heb je levenservaring, gevoel voor humor, een luisterend oor, een open hart en ben je sociaal? Dan is de vrijwilligersfunctie medewerker in sociaal-maatschappelijk opvanghuis ‘Het Tweede Huis’ iets voor jou! Als medewerker draag je zorg voor de dagelijkse gang van zaken in het opvanghuis. Je bent aanspreekpunt en luisterend oor voor de bewoners, je zorgt ervoor dat de gezamenlijke momenten op een positieve manier verlopen. Waarbij het uiteindelijke doel, het leven van de tijdelijke bewoner een nieuwe richting en kleur geven, tot voldoening leidt. Geïnteresseerd? Neem contact op met Marijke Graat via 024-6221281 of info@stichtinghettweedehuis.nl.

Present Nijmegen
Willen jullie zelf bepalen wanneer je een paar uur tijd inzet om iets te betekenen voor iemand die in armoede leeft, geen sociaal netwerk heeft en psychisch of lichamelijk beperkt is? Wat jullie in een paar uur bereiken kan voor iemand een nieuwe start betekenen! Present Nijmegen bemiddelt. Wij weten waar de nood het hoogst is en brengen jullie met hen in contact. Wil jij ervaren wat zo’n bijzondere ontmoeting met jou doet? Meld je dan aan bij Present Nijmegen. Heb je geen tijd, maar wil je het werk wel ondersteunen? Meld je dan aan als Fannoot via deze website.

Vrijwilligerscentrale Gelderland
Wil je je graag inzetten in de strijd tegen armoede, maar geen idee hoe en waar je dat kunt doen? Kijk op de website van Vrijwilligerscentrale Gelderland voor vrijwilligersvacatures bij organisaties die daaraan bijdragen, bied je aan in de Talentenbank of kom langs in het Bemiddelingscentrum op het Stationsplein 26 te Nijmegen (eerste etage) op maandag t/m donderdag (van 10.00 tot 16.00 uur).

Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe 
Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe wil niets liever dan vers voedsel aanbieden aan meer dan 700 gezinnen in Nijmegen en omgeving. Om dit te kunnen doen, is extra geld nodig. Wil jij dit voor een gezin in armoede mogelijk maken? Doneer dan € 5,- per maand via de website van de Voedselbanken Nijmegen-Overbetuwe.

Stichting Babyspullen
Elke dag worden er in Nederland 50 kinderen geboren in een gezin dat in armoede leeft. Stichting Babyspullen zet zich in om armoede bij kinderen terug te dringen. Wij verstrekken gratis babystartpakketten aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Ook in Nijmegen zijn wij actief. Bijvoorbeeld met twee opslag- en inzamelpunten waar wij babyspullen verzamelen voor in de babystartpakketten. Help jij mee om nog meer kinderen een goede start te geven? Doneer babyspullen, help als vrijwilliger of word donateur. Want ieder kind heeft recht op een goede start! Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Babyspullen.

Quiet Nijmegen
Niet iedereen staat er bij stil, maar armoede is overal, ook in veel wijken in Nijmegen. Quiet Nijmegen wil armoede verzachten door mensen -die dat normaal gesproken niet kunnen betalen- een gratis dienst of product aan te bieden. Want het eerste waar mensen op bezuinigen is de franje van het leven: geen familieuitje, of knipbeurt bij de kapper. Ervaring leert dat als mensen die in armoede leven af en toe iets extra’s krijgen, weer nieuwe sociale contacten opdoen, en het gevoel krijgen weer mee te doen. Leven in plaats van overleven en daardoor gesterkt worden om aan de samenleving bij te dragen. Om gratis diensten en producten aan te kunnen bieden heeft Quiet uw hulp nodig: we zoeken ondernemers die graag een paar producten of diensten weggeven om anderen gelukkiger te maken. En we zoeken vrijwilligers die ons met communicatie en marketing willen helpen. Vertel het ons als u hiervoor openstaat, of iemand kent die dat doet. Dan nemen wij contact met u op. Kijk voor meer informatie op de website van Quiet Nijmegen.

Imeoz
Mensen met geldzorgen of die leven in armoede hebben stress. De eigenaar van Imeoz (Arnold Janssen) weet uit eigen ervaring wat de gevolgen zijn van armoede. Gelukkig heeft hij in die tijd een mindfulness cursus gevolgd waardoor zijn stress klachten zienderogen afnamen. Hierna is hij zelf mindfulness docent geworden. Zijn droom is dat zoveel mogelijk mensen met financiële stress zijn training volgen. En hierdoor weer meer kunnen leven in plaats van te moeten overleven. Wil jij dit voor een medemens in armoede mogelijk maken, doneer dan € 95,- voor een training van 8 lessen. Of doneer één les van € 12,50. Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op via info@imeoz.nl.

Stichting Straatmensen
Stichting Straatmensen speelt donderdag 5 december graag voor Sinterklaas voor onze gasten, te weten dak- en thuislozen in Nijmegen. Wie helpt ons aan iets lekkers, warme sokken, verzorgingsproducten of geinige gadgets? Onze vaste plek is aan de Tweede Walstraat, onder het afdakje van de oude Stadswinkel, waar we vier avonden per week maaltijden en lunchpakketten uitdelen. Straatmensen bestaat uit tientallen vrijwilligers, met name uit koks en straatwerkers, die allemaal parttime helpen door één of twee ‘diensten’ per maand te draaien, of ze helpen met kleine werkzaamheden, zoals boodschappen doen en onderhouden van de website. Al onze vrijwilligers werken onbetaald. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Straatmensen.

Thuisadministratie Humanitas Nijmegen
Herkent u dit? Uw financiële administratie is een rommeltje en u weet niet hoe dat op te lossen. Of, nog erger: u hebt schulden, u ziet geen oplossing. U schaamt zich en u durft echt geen hulp te vragen. Weet dan dat er dertig deskundige vrijwilligers van Thuisadministratie Humanitas klaar staan om u te helpen. Gratis! Bij u thuis, vakkundig, zorgvuldig en betrouwbaar. Meer informatie? Kijk op de website van Humanitas Nijmegen of op Facebook.